Pečeme s Forum Liberec

10.11.2020

Připravte se na vánoční svátky už dnes!

Brzké stmívání, sychravo a barevné spadané listí. Ulice i výlohy se pomalu začínají připravovat na zimní svátky a ať chceme nebo ne, začíná nás pohlcovat vánoční atmosféra. Jestli chcete předejít zbytečnému stresu, zkuste letos začít s pečením vánočního cukroví dříve. Díky našim tipům budou vaše chvíle v kuchyni plné radosti a pohody.

Naší první radou je si vše naplánovat. Připravte si seznam toho, co vlastně budete péci. Díky seznamu můžete snadno zkontrolovat jaké suroviny máte doma, a které je ještě nutné nakoupit. A pokud zjistíte, že vaše spíž je prázdná, doplňte si ji. Vše potřebné pro vaše pečení seženete v prodejně TESCO v našem Forum Liberec. Od základních surovin po barevné zdobení.

Další tip je udělat si na pečení dostatek času. Může to být například o víkendu, kdy nemusíte řešit pracovní povinnosti nebo jakékoliv volné odpoledne. Ve spěchu totiž můžete něco pokazit, a to je zbytečné. Přiděláte si více práce a budete naštvaní. A nezapomeňte, že pečení nejsou závody! Nejde o to, kolik toho upečete. Není lepší jeden plech vašeho oblíbeného cukroví, než se zbytečně trápit nad 10 druhy?

Radou číslo tři je vytvoření příjemné atmosféry. Zapalte si vonnou svíčku nebo tyčinku předtím, než začnete s přípravou cukroví. Dále vás povzbudí oblíbená muzika, film nebo audiokniha. A sobě připravte váš oblíbený nápoj a pochutiny. Tak alespoň nesníte zrovna napečené cukroví. Spolehlivě vás naladí i přítomnost nejbližších. Sejděte se například s rodinou a vytvořte si krásnou a pohodovou atmosféru. Můžete tak oprášit tradiční rodinné recepty.

A co takhle přizvat k pečení děti? Rádi vám pomohou s válením těsta, vykrajováním různých tvarů a zaručeně se vyřádí na zdobení. Můžete jim také přenechat jednodušší práce jako je například míchání nebo hlídání času. Zažijete spoustu legrace, pečení bude pohodové a vytvoříte si tak jedinečné vzpomínky. Jen si dejte pozor, aby se děti nedotýkaly horkých plechů nebo trouby! 

Někteří z nás pečou každý rok to samé a někteří zas zkouší stále něco nového. My máme rádi tradici, a tak jsme si pro vás připravili tyto dva recepty. 


Oblíbené vanilkové rohlíčky

Na těsto budeme potřebovat:

250 g hladké mouky
160 g tuku (Hera/máslo)
100 g mletých vlašských ořechů
1 balení vanilkového cukru (70 g)
1 ks žloutek
špetku prášku do pečiva

Na obalování budeme potřebovat:

moučkový cukr
vanilkový cukr

Všechny výše zmíněné suroviny seženete v prodejně TESCO.

Suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto. Ideální je ho nechat přes noc odležet v lednici. Druhý den si kus těsta odeberte a rukama vyválejte dlouhý váleček. Ten pak nakrájejte na menší části a rukama vypracujte rohlíčky. Pokud byste měli s tvarováním problém, rozhodně vyzkoušejte silikonovou formu z prodejny Tescoma. Ta je vyrobena z prvotřídního žáruvzdorného silikonu odolného do 230 °C a díky ní probíhá pečení rychle, rovnoměrně a bez připalování. Pokud formu nemáte, vyložte rohlíčky na vymazaný plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10–15 minut. Po upečení horké rohlíčky obalte v směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

 Perníčky 

Na chutné perníčky budete potřebovat tyto suroviny:

500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
50 g másla
2 lžíce vody
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžíci perníkového koření
1 lžíci kypřícího prášku

Nestrachujte se, pokud by vám nějaká surovina chyběla. Vše seženete v prodejně TESCO v našem Forum Liberec.

Všechny ingredience smíchejte, vypracujte tužší těsto a nechte odležet v lednici. Pozor, těsto se těžko zpracovává. Poté těsto vyválíme na hladké mouce a vykrojíme pomocí formiček jednotlivé tvary. Pokud formičky nemáte, můžete je také zakoupit v prodejně Tescoma. Perníčky poté pečeme na pečícím papíře do hněda a po upečení skladujeme v chladu. Kdo by chtěl mít perníčky hezky ozdobené, může použít chutné zdobicí polevy z prodejny TESCO. A ještě jeden tip na závěr. Pokud chcete mít perníčky tmavé přidejte do těsta trochu kakaa.

A jak takové brzy napečené cukroví skladovat, aby bylo na Vánoce rozležené? Obecně platí, že by se cukroví mělo skladovat v suchu a chladu v uzavřených nádobách. Nejlépe v papírových, plechových nebo keramických. Cukroví by také nemělo být v blízkosti jiných aromatických potravin. 

Přejeme vám klidné a pohodové pečení bez starostí. Vaše Forum Liberec.